Zestaw talerzy – kupić gotowy czy skompletować samemu?

Zestaw talerzy
2 minuty

Kiedy stoisz przed wyposażeniem swojej kuchni, zastanawiasz się, jakie elementy zastawy stołowej wybrać, które sprawdzą się najlepiej. Najszybszym sposobem na urządzenie wnętrza jadalni czy kuchni jest zdecydowanie się na gotowy zestaw. Ten znajdziesz w różnych rozmiarach oraz stylach, dlatego na pewno uda Ci się dopasować talerze do stylu, w jakim urządzony jest dom. Inną opcją jest zakupienie pojedynczych talerzy i skomponowanie własnego zestawu. Czy to dobry pomysł? Na pewno bardziej czasochłonnych, choć niewątpliwie gwarantujący mnóstwo satysfakcji.

Gotowe serwisy obiadowe i zastawa stołowa

Szybkim sposobem na zaopatrzenie się w naczynia do serwowania posiłków jest zakupienie gotowego kompletu talerzy. Serwisy obiadowe oraz zastawa stołowa występują w wielu wariantach, dlatego nietrudno znaleźć coś idealnie dopasowanego do potrzeb swoich oraz rodziny.

Zaletą takiego wyboru jest jego uniwersalność i ponadczasowość. Białe porcelanowe naczynia pasują zawsze i na każdą okazję, zatem będą klasycznym sposobem na dekorację stołu i serwowanie rozmaitych potraw – od przekąsek i domowych obiadów, aż po dania egzotyczne czy grillowane. Łatwo też można dokupić do nich pasujące elementy, gdy rodzina się powiększy lub niektóre talerze czy miski ulegną rozbiciu.

Kompozycja własnego zestawu obiadowego

Jeżeli zdecydujesz się na skomponowanie własnego zestawu obiadowego, musisz zacząć od ustalenia, ile i jakich elementów potrzebujesz. Zazwyczaj podstawowy serwis składa się z:

  • talerzy płytkich,
  • talerzy głębokich lub misek,
  • talerzy deserowych.

W wersjach rozszerzonych dochodzą jeszcze:

  • kubki,
  • filiżanki,
  • spodeczki na ciasto.

Jeżeli zamiast gotowych rozwiązań proponowanych przez producentów, zdecydujesz się na stworzenie własnej kompozycji, pamiętaj o powyższych elementach. Możesz jeszcze rozbudować je o przydatne podczas wydawania przyjęć i eleganckich kolacji – wazy, sosjerki, rawiery, półmiski, bulionówki, miseczki do dipów czy salaterki. Pozostaje pytanie, czy mają być one takie same jak pozostałe „podstawowe” naczynia, czy mogą się od nich różnić? Na pewno trzeba uważać na odcienie bieli, które w zależności od materiału, technologii produkcji i samego producenta różnią się o kilka tonów. Zestawienie śnieżnobiałych talerzy z miskami w odcieniu kości słoniowej to niezbyt fortunny zabieg. Ale już połączenia na zasadzie kontrastu biały-czarny czy do gładkich naczyń wzorzyste dodatki jest jak najbardziej trafione.

Co wybrać, gdy komponujesz własną zastawę? Na pewno zaniechaj wyrobów pochodzących z serii limitowanych czy trudnych do zdobycia. Dlaczego? Kolekcje od znanych i cenionych producentów są bardziej rozbudowane i łatwiej dostępne, co pozwala na swobodne dokupowanie elementów lub wymienianie tych, które uległy uszkodzeniom. Ta zasada niekoniecznie ma zastosowanie, gdy świadomie mieszasz style i kolory naczyń. Wtedy panuje duża swoboda, więc masz większe pole do manewru.

Powiązane artykuły