Domowe piece do pizzy – ulubione danie w kilkanaście minut

Piece do pizzy
2 minuty

W wielu domach coraz częściej odchodzi się od gotowego i zamawianego jedzenia na rzecz dań domowych. Są one często mniej przetworzone, przez co i zdrowsze, a przygotowane samodzielnie mogą i lepiej smakować. Żeby odtworzyć we własnej kuchni swoje ulubione dania, konieczny jest odpowiedni sprzęt. Pizzę oczywiście można wypiec w tradycyjnym piekarniku, jednak istnieją również prostsze, a jednocześnie znacznie szybsze rozwiązania. Domowe piece do pizzy mogą pomóc w stworzeniu pysznego placka z dowolnymi dodatkami w iście włoskim stylu i to zaledwie w kilkanaście minut. Jak działają i jak z nich korzystać?

Elektryczny piec do pizzy – co to za urządzenie?

Domowe piece do pizzy używane w kuchni to urządzenia wymagające podłączenia do sieci elektrycznej. Zaledwie w ciągu kilku minut mogą one rozgrzewać się nawet do 550 stopni Celsjusza, dzięki czemu idealnie wypieczona pizza gotowa jest w mgnieniu oka. Swoim wyglądem urządzenia te najczęściej przypominają dużą gofrownicę z ruchomą pokrywą. Do ich środka wkłada się okrągłe ciasto pokryte wybranymi składnikami jak ser, warzywa, czy mięso, zamyka pokrywę urządzenia i wypieka pizzę przez kilka minut.

Jednym z najbardziej polecanych producentów domowych pieców do pizzy jest włoska marka Ariete specjalizująca się w tego rodzaju urządzeniach. Tworzy ona sprzęt prosty w użytku, niezawodny, sprytnie zaprojektowany, a jednocześnie wizualnie dobrze wpisujący się w nowoczesne wnętrza. Piece wychodzące z jej fabryk wyposażone są w naturalne kamienne płyty znajdujące się wewnątrz urządzenia, świetnie przewodzące i utrzymujące temperaturę. Domowe piece elektryczne od Ariete posiadają również dwa niezależne termostaty, które pomogą w odpowiednim doborze temperatury pieczenia od dołu i od góry pizzy w zależności od specyfiki składników położonych na cieście.

Przyrządzanie pizzy w domowym piecu

Najlepiej sprzedającymi się piecami są przenośne modele o kamiennej płycie nieprzekraczającej 36 cm. Pizza w takim rozmiarze w zupełności wystarczy, żeby nakarmić małą kilkuosobową rodzinę, w szczególności jeśli ciasto pokryje się gęsto ułożonymi składnikami. W tym rozmiarze urządzenia zmieści się także pizza mrożona, która podgrzana w ten sposób może smakować znacznie lepiej, niż danie pieczone tradycyjnie na blasze piekarnika.

Przez wysokie temperatury, do jakich potrafią rozgrzewać się domowe piece do pizzy, danie na cienkim spodzie może być gotowe już w ciągu 3 minut od włożenia do rozgrzanego urządzenia. Na cieście bardzo rzadko układa się jakiekolwiek surowe składniki. Jedyne, co musi zostać poddane obróbce termicznej, to ciasto nabierające koloru, kształtu i chrupkości. Decydując się jednak na położenie na pizzy na przykład wielu rodzajów mięs, można obniżyć temperaturę pieczenia i przedłużyć jego czas dla mocniejszego smaku.

Domowa pizza jest nie tylko daniem pysznym, ale także niezwykle prostym w przygotowaniu. Ciasto można wyrabiać samodzielnie w domu lub wybrać gotowy spód dostępny w sklepach. Na spodzie z ciasta można położyć właściwie dowolne składniki. Może to być bogaty zestaw serów, warzyw, mięs i przypraw, lub to, co aktualnie znajduje się w lodówce, w tym na przykład kawałki kanapkowej szynki.