Kompostownik – jak go zbudować i prowadzić?

Kompostownik
3 minuty

Coraz więcej gospodarstw domowych zakłada własne kompostowniki. Rozwiązanie to posiada wiele nieocenionych zalet. Jeśli Ty również planujesz założyć kompostownik, trafiłeś pod właściwy adres. Zostań z nami, by dowiedzieć się więcej!

Dlaczego warto założyć kompostownik?

Gospodarstwa domowe i ogrody bezustannie produkują odpady organiczne. Niestety, regularne wywożenie ich na odpowiednie składowiska bywa problematyczne. Nic dziwnego, że wiele osób decyduje się na stworzenie własnego kompostownika. Rozwiązanie to oferuje mnóstwo korzyści. Główną z nich jest oszczędność czasu i środków. Wywóz odpadów organicznych nie jest przecież darmowy. Kompostownik pozwala również na ponowne wykorzystanie wyrzuconej masy w roli naturalnego nawozu. Co więcej, idea przetwarzania produkowanych odpadów idzie w parze z ekologicznym stylem życia.

Co wrzucać do kompostownika?

Do kompostownika powinny trafiać odpady organiczne. To świetny sposób na pozbycie się obierków, zwiędłej trawy, liści, chwastów, gałęzi oraz drobnych resztek. Taka materia ulega szybkiemu rozkładowi, zamieniając się w użyteczną masę. Oczywiście procesy zachodzące w przydomowej przetwórni można usprawnić. Na rynku nie brakuje przeznaczonych do tego preparatów. Warto jednak pamiętać, że gdy temperatura zbliża się do 0°C, odpady zaczynają zamarzać. Jeśli planujesz więc stworzenie kompostownika, przygotuj plan awaryjny na czas zimy.

Co nie nadaje się na kompost?

Wiele osób traktuje kompostownik jako uniwersalny śmietnik na wszystko, co akurat znajdzie się pod ręką. Warto jednak wystrzegać się takiego podejścia. Nie wszystkie odpady służą prawidłowemu rozkładowi materii organicznej. Na przykład pozostawione z obiadu kawałki mięsa mogą wydzielać nieprzyjemny zapach oraz przyciągać zwierzęta i owady. Z dala od kompostownika należy trzymać również środki chemiczne, szczególnie jeśli masę organiczną zamierzamy użyć w formie nawozu. To samo tyczy się ostrych przedmiotów, plastików oraz metali. Do kompostownika można wrzucać kawałki drewna i gałęzie, lecz w celu przyspieszenia rozkładu dobrze jest uprzednio je rozdrobnić.

Jak zrobić kompostownik?

Kompostownik to w gruncie rzeczy zwykły pojemnik na odpady. Wszystko, co pozwala przechowywać je na zewnątrz, można nazwać kompostownikiem. Aby jednak rozkład odpadów następował prawidłowo, warto stworzyć tę konstrukcję z uwzględnieniem kilku prostych zasad.

Maksymalne zalecane wymiary to 150 cm szerokości boku podstawy i 120 cm wysokości. W przypadku większych konstrukcji wymiana gazowa nie zachodzi płynnie, a rozkład łatwo wymyka się spod kontroli. Co więcej, ściany kompostownika powinny mieć otwory. Z tego względu zazwyczaj wykonuje się je z desek lub palet. Świetnie sprawdzi się w tym celu również wytrzymała siatka. Pokrycie kompostownika nie jest konieczne, lecz niektórzy stosują je ze względów estetycznych. Decydując się na takie rozwiązanie, warto wyposażyć pokrywę w wywietrzniki.

Gdzie ustawić kompostownik?

Kompostownik potrafi wydzielać nieprzyjemne zapachy. Z tego względu dobrze jest postawić go z dala od domu oraz przestrzeni używanych przez sąsiadów. Wybierając miejsce na przechowywanie odpadów, należy wziąć pod uwagę planowany sposób transportowania przetwarzanej masy w miejsce docelowe. Co więcej, zaleca się umieszczenie kompostownika na przepuszczalnym podłożu, tak aby nadmiar wody mógł swobodnie wylewać się spod jego ścian. O ile to możliwe, zbiornik powinien być zasłonięty przed wiatrem.

Jakie problemy można napotkać podczas kompostowania?

Jednym z głównych problemów pojawiających się podczas kompostowania jest nieprawidłowy rozkład. Łatwo spowodować, że przetwarzana masa stanie się zbyt sucha lub zbyt mokra. Idealny kompost przypomina swoją strukturą żyzną ziemię. Należy jednak pamiętać, że uzyskanie takiego efektu nie zawsze jest możliwe. Oczywiście warto testować różne sposoby, w celu stworzenia idealnych warunków rozkładu, a po znalezieniu optymalnej formuły powtarzać ją. Inny powszechny problem pojawiający się podczas kompostowania to nieprzyjemne zapachy.

Oczywiście do pewnego stopnia jest to normalne. Gdy jednak kompost wydziela zbyt mocny zapach amoniaku, należy dodać do niego susz ubogi w składniki azotowe. Z kolei do odpadów o kwaśnym zapachu warto dorzucić dowolny rodzaj suszu. Właściciele kompostowników często borykają się również z wizytami gryzoni oraz innych zwierząt. Te przyciągane są resztkami jedzenia, dlatego najskuteczniejszą metodą zapobiegania ich wizytom jest mieszanie kompostu. Równie dokuczliwe potrafią być muchy i pozostałe owady żerujące na odpadach. Niestety stanowią one nieodłączną częścią ekosystemu tworzonego przez kompostownik i trzeba pogodzić się z ich obecnością.